2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
Michał M

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Michał M »

Menu (zgłaszajcie ewentualne alergie i awersje do mięsa):

Pt.

kolacja
kanapki z podróży
zupka chińska

Sb.

śniadanie
pieczywo
masło
sucha kiełbasa
ser żółty
rzodkiewki
papryka
ketchup

obiad (wariant I)
ryż
sos w proszku (pomidorowy)
olej roślinny
kiełbasa
cebula
zielony groszek w puszce
marchewak
papryka
czosnek
przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)

obiad (wariant II)
ryż
sos w proszku (pomidorowy)
olej roślinny
kiełbasa
pomidory
czosnek
oliwki zielone
przyprawy (sól, pieprz)

kolacja
zupka chińska
serek topiony

Nd.

śniadanie
kaszka
pieczywo
masło
sucha kiełbasa
ser żółty
rzodkiewki
papryka
ketchup

Napoje
herbata czarna
herbata owocowa
imbir
cukier
plusz

Przekąski

kabanosy
daktyle/morele
czekolada mleczna
David Wit
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-05, 18:52

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: David Wit »

[Ubezpieczenie]
Zbieram dane osobowe: imienia z nazwiskiem, daty urodzenia, numer PESEL.
Proszę przesłać na davidwitkowski@web.de!

David
MaK

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: MaK »

Dane do ubezpieczenia warto jest już zbierać przy pierwszych zapisach na wyjazd. Potem to już trudno jest je dostać od wszystkich - ktoś nie doczyta, nie zajrzy na forum, zapomni... Nawiasem mówiąc, data urodzenia zawiera się w pierwszych sześciu cyfrach numeru PESEL.
Jedras
Posty: 65
Rejestracja: 2015-11-02, 23:37

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Jedras »

Jeżeli chodzi o sprzęt na kursówki: w kwestii namiotów czekam na informacje od Daniela, odpowiedzialnego za namioty ze strony grupy Pawła, dotyczącej liczby namiotów, które udało mu się załatwić do tej pory. Co do innego sprzętu, to dobrze się składa, bo byłem odpowiedzialny za sprzęt na 1 kursówce, w zwiazku z tym przekazany został on do ludzi, którzy z 1 kursówki zabiorą go na 2. Excel dotyczący sprzętu :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
Michal Bekey
Posty: 93
Rejestracja: 2008-11-17, 14:30

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Michal Bekey »

Instruktorzy załatwiają swoje namioty.

Proszę o sporządzenie listy sprzętu indywidualnego dla uczestników, na rajdach takie coś przesyła się ludziom żeby uniknąć nieporozumień.

odnośnie gawędy

Przypominam wytyczne z informacji wstępnych:
"Tematy są przekrojowe i poruszają główne zagadnienia krajoznawcze. Podane uszczegółowienie oznacza, że należy omówić wskazane elementy, a nie tylko ograniczać do nich w swojej wypowiedzi. Treść powinna być przekazana w sposób czytelny i interesujący, a znajomość poruszonych zagadnień jest wiążąca dla wszystkich i będzie sprawdzona pod koniec kursówki. Treść należy wygłaszać samodzielnie własnymi słowami. Niedopuszczalne jest w trakcie gawędy korzystanie z kartek, notatek, książek itp. W prezentacji oceniana będzie więc zarówno treść jak i forma."



Tematy gawęd będą identyczne jak dla ekipy pierwszej, w podziale:

Witkowski Dawid Masyw Ćwilina – podstawowe informacje o masywie takie jak: położenie, budowa, przyroda, osobliwości, ciekawe wydarzenia historyczne, osobistości związane z rejonem, legendy.

TOMASZEWSKI Błażej Masyw Śnieżnicy – podstawowe informacje o masywie takie jak: położenie, budowa, przyroda, osobliwości, ciekawe wydarzenia historyczne, osobistości związane z rejonem, legendy.


SIDOROWICZ JędrzejMasyw Łopienia – podstawowe informacje o masywie takie jak: położenie, budowa, przyroda, osobliwości, ciekawe wydarzenia historyczne, osobistości związane z rejonem, legendy.

STASIŃSKI RomanŚwiat przyrody Beskidu Wyspowego – m.in. piętrowy układ roślinności, występujące gatunki drzew, , fauna, formy ochrony przyrody (rezerwaty przyrody, park krajobrazowy, pomniki przyrody) – nazwy, położenie, chronione walory przyrodnicze.


Wyroba Michał Kultura ludowa Beskidu Wyspowego – wymienić grupy etnograficzne w granicach Beskidu Wyspowego oraz omówić szerzej Zagórzan oraz Lachy Limanowskie. Cechy charakterystyczne pozwalające odróżnić grupy etnograficzne, ubiór, zajęcia, obrzędy, budownictwo, sztuka i rzemiosło ludowe.

KRZYŻANOWSKA JoannaPasterstwo – rozwój pasterstwa, organizacja wypasu, zwyczaje i obrzędy, życie pasterzy, produkty pasterstwa.
Maciej Hammer
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-04, 18:20

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Maciej Hammer »

Cześć,
jadę z Wami na kursówkę jako instruktor-praktykant. Dosiadam się w Krakowie, także nie potrzebuję biletów kolejowych z ani do Warszawy. Mam też swój namiot 2-os.
Michał Masny, Dawid Witkowski, Błażej Tomaszewski - weźcie mnie proszę pod uwagę. Dane do ubezpieczenia wysyłam na PW.
Pozdrawiam,
Maciek.
massey
Posty: 22
Rejestracja: 2015-11-08, 02:44

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: massey »

Czy jest ktoś, kto nie je mięsa?
Michal Bekey
Posty: 93
Rejestracja: 2008-11-17, 14:30

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Michal Bekey »

Pod wskazanym adresem znajdziecie mapę szkoleniową:

https://drive.google.com/file/d/0B-YNNo ... sp=sharing

Chciałbym żeby każdy uczestnik miał przynajmniej jeden czysty egzemplarz na wyjazd, będziemy z niego korzystali do orientacji, nanosili trasę itd. Miejcie ze sobą też czyste kartki i przybory do pisania .

Jeśli patrząc na załączoną mapkę nie czujecie się pewni jej zawartości możecie w ramach pracy przygotowawczej nanieść obiekty, szczyty z mapy turystycznej, ewentualnie ręcznie pokolorować odpowiednio aby uzyskać mapę hipsometryczną.
Idea poziomic i układ topograficzny obszaru przybliży się wam bardzo po takim ćwiczeniu, polecam.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mapa_hipsometryczna

poza mapą szkoleniową wymagane są mapy turystyczne o których pisałem wcześniej ( Gorce, Beskid Wyspowy 1:50 000)

Odnośnie zadań, proszę o :
-przedstawienie nowego projektu jadłospisu, ostateczna wersja musi być rozesłana jutro do południa aby uczestnicy mieli czas na zakupy.
-przedstawienie wybranej oferty ubezpieczeniowej
-rozpiskę sprzętu indywidualnego, jutro do południa
-potwierdzenie sprawdzenia kontaktu do kierowcy i osoby odpowiedzialnej za busa z grupy Pawła
-zebranie numerów telefonu do wszystkich Kursantów (w dokumencie niepublicznym, rozumie się, można zmienić listę którą już mamy)
-udokumentowanie i przedstawienie sytuacji namiotowej
-potwierdzenie gotowości apteczek medycznych i sprzętowej

Miłego 11 Listopada:)

Michał
Romek Stasiński
Posty: 13
Rejestracja: 2015-11-04, 22:28

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Romek Stasiński »

Rozmawiałem dzisiaj z Michałem Plutą, który ma na nas czekać na miejscu, także jego też trzeba wziąć pod uwagę przy jadłospisie.
Jedras
Posty: 65
Rejestracja: 2015-11-02, 23:37

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Jedras »

1. Namioty : Jako że nie mam żadnych informacji od Daniela na temat namiotów, które miał zoragnizować dla wszystckich z 2 kursówki, proszę wszystkie osoby mające namiot o wpisanie się na listę. Mamy mało czasu, więc proszę o mobilizację. Potrzebujemy 7 miejsc, nie liczyłem
osób z kadry, któe mają swoje namioty. Jeśli jednak mają one wolne miesjca, proszę o zaznaczenie tego w excelu.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

2. Lista sprzętu indywidualnego (Nie widze, żeby ktoś konkretnie został wyznaczony do tego, ale jako że mam sprzęt grupowy, to zamieszczam)

Kompas
Mapa (Gorce+Beskid Sądecki)
Czołówka + zapasowe baterie
Telefon
Świeca
Zapałki
Pieniądze i dokumenty
Buty trekkingowe (dobrze zaimpregnowane)
Grube skarpety (niebawełniane, dwie pary)
Stuptuty
Koszulki niebawełniane
Polar/polary/ sweter/swetry
Kurtka nieprzemakalna
Czapka
Szalik
Rękawiczki
Plecak
Osłona przeciwdeszczowa plecaka
Karimata
Śpiwór
Menażka
Łyżka
Przybory toaletowe
Butelka z wodą pitną 1,5 l
Termos

Opcjonalnie:
Folia termiczna/NRC (obowiązkowa w wypadku słabszego śpiwora)
Okulary słoneczne
Sandały/klapki na biwak
Kijki trekkingowe
Śmiećworek (zabezpieczenie plecaka przed wilgocią od wewnątrz)
Parę zapasowych toreb plastikowych/reklamówek
Scyzoryk/ nóż
Kawałek sznurka/linki
Dezodorant
Gwizdek
Kawałek karimaty do siadania i wachlowania ognia (poddupnik)
Taśma naprawcza
Osobista apteczka/leki
Mikhael
Posty: 47
Rejestracja: 2015-11-05, 01:47

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Mikhael »

do listy jeszcze trzeba dodać:

- notes i długopis
- wydrukowaną mapkę szkoleniową
massey
Posty: 22
Rejestracja: 2015-11-08, 02:44

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: massey »

Jeszcze raz wszystko po rozdzieleniu przydziału Michała Pluty + jadłospis!

Niech każdy zrobi sobie prowiant na drogę (4-5 kanapek), to co zostanie to będzie na kolację. Napoje na drogę we własnym zakresie, dodatkowo niech każdy weźmie ze sobą wodę 1.5L, której nie będzie ruszać do momentu dotarcia na miejsce.
Planujemy jakieś szybkie jedzenie w Krakowie - weźcie trochę kasy.
Przewidziana jest 1 zupka chińska na osobę na posiłek. Jeśli dla kogoś to jest zdecydowanie za mało, to niech sobie dokupi dodatkowe dwie (po jednej na posiłek).

Jadłospis: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Niżej jest lista zakupów dla wszystkich uczestników. Starałem się dać każdemu mniej więcej podobny bagaż. Koniecznie skserujcie/zróbcie zdjęcie/weźcie paragon!

KRZYŻANOWSKA Joanna - pieczywo krojone (2x500g, tylko nie tostowy), serek topiony (2x100g), zupka chińska (5sztuk, różne smaki), imbir (korzeń), nutella (mały słoik 350g)
MASNY Michał - pieczywo krojone (2x500g, tylko nie tostowy), serek topiony (100g), zupka chińska (5sztuk, różne smaki), czekolada mleczna i gorzka (5x100g), plusz (1 opakowanie), sos w proszku (może być pomidorowy), suoszone owoce (daktyle/morele, 500-550g, zależy w jakich paczkach będą)
SIDOROWICZ Jędrzej - pieczywo krojone (500g, tylko nie tostowy), mniejszy bochenek chleba, sucha kiełba typu salami (150g), sól (kilkadziesiąt gramów, zapakowane w plastikowym pojemniku), bakalie (2x150g), herbata owocowa (3o torebek), pieprz (1 opakowanie)
STASIŃSKI Roman - sucha kiełba typu salami (150g), ryż (3x500g), zupka chińska (5sztuk, różne smaki), kabanosy (2x120g)
TOMASZEWSKI Błażej - sucha kiełba typu salami (150g), ser żółty wędzony (400g), kaszka mleczno-ryżowa (4x230g), czekolada mleczna i gorzka (2x100g)
WITKOWSKI David - sucha kiełba typu salami (150g), kabanosy (3x120g), bakalie (2x150g), imbir (korzeń), herbata czarna (4o torebek), orzechy (550-600g, zależy w jakich paczkach będą)
WYROBA Michał - sucha kiełba typu salami (150g), kiełbasa (1kg)
BEKEY Michał - sucha kiełba typu salami (150g), pomidory krojone w puszce (2sztuki po 400g), czosnek (2 ząbki),
HAMMER Maciej - rzodkiewki (2 pęczki), ketchup mały (200g, najlepiej w plastiku), cebula (3 sztuki), oliwki zielone (200g, najlepiej nie słoik), zupka chińska (5sztuk, różne smaki)
PLUTA Michał - , , , ,
Ostatnio zmieniony 2015-11-12, 08:21 przez massey, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek Stasiński
Posty: 13
Rejestracja: 2015-11-04, 22:28

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Romek Stasiński »

Co do Michała Pluty, wydaje mi się, że musimy wziąć z Warszawy jego przydział. Z tego, co zrozumiałem, to on już jest w górach i nie ma dostępu do internetu. Michał, jesteś w stanie jakoś zmodyfikować przydziały?
Jedras
Posty: 65
Rejestracja: 2015-11-02, 23:37

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: Jedras »

Na razie tylko 2 osoby mają gdzie spać, 5 pozostałych nie ma miejsca.
Proszę o aktualizację listy namiotowej .
David Wit
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-05, 18:52

Re: 2. kursówka, 14-15 listopada, trasa Michała Békey

Post autor: David Wit »

Trzeba Michała Pluty też wziąć pod uwagę przy ubezpieczeniu?
Jeśli tak, to proszę o dane osobowe ;)
ODPOWIEDZ