Przejście zimowe 2016

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
Martarr
Posty: 39
Rejestracja: 2015-10-28, 16:56

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Martarr »

Słuchajcie stworzyłam po prostu arkusz dla naszej zimówki, bo miałam od was informacje, że formularz nie współpracuje.

Udostępniłam arkusz osobom, których maile miałam, resztę proszę o kontakt w celu uzyskania dostępu.

LINK DO ARKUSZA

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Anna Karczyńska
Posty: 22
Rejestracja: 2015-11-22, 19:17

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Anna Karczyńska »

kubs pisze:Ania i Marta, wypelniłyście już formularz - z tego co pamiętam, to Marto, Ty nie wybrzydzasz jeśli chodzi o jedzenie, a dla Ciebie Aniu dieta wegetariańska?
Tak, wybrzydzam jak zawsze. Paulina P. również, ale jakoś się dogadamy :)
AdamZ
Posty: 13
Rejestracja: 2015-11-03, 21:21

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: AdamZ »

Co do ubezpieczenia to proponuje Allianz, wychodzi 215,84 zl za 19 osób na 8 dni wychodzi 11 zl za osobę

NNW 20000
OC 50000
transport medyczny 1000
Ania_Zeth
Posty: 139
Rejestracja: 2015-11-05, 00:02

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Ania_Zeth »

Hej wrzucam listę do apteczki sprzętowej.
Na chwilę obecną jeszcze nie wiem co mamy a co trzeba dokupić, ale jak już będę mogła odebrać apteczkę to uzupełnię braki na bazie klepniętej listy.

-Opaska zaciskowa (plastik)
-Taśma power tape
-Agrafki (różne rozmiary)
-Klamra od plecaka (taka zamykana i taka do przełożenia, samozaciskowa)
-Taśma polipropylenowa (mądra nazwa, ale chodzi o taką min. jak jest w plecakach)
(Generalnie typy elementów do pleców tutaj są pokazane: http://tnij.at/71001. Fajnie, bo w jednym miejscu można je sobie obejrzeć, nie znaczy, że muszą być tu kupowane. Generalnie wszystko „może się przydać”, ale chyba nie ma sensu każdego typu elementu dokupować? )
-gruba igła i nitka
-sznurek
Marek Paleski
Posty: 176
Rejestracja: 2013-12-11, 18:14

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Marek Paleski »

Podsumowując środowe spotkanie, czekamy do piątku na rezultaty waszych działań.

Poniżej zamieszczamy listę zagadnień do przygotowania na zimówkę.

Tematy gawędy przewodnickiej

BLOK HISTORYCZNY
Akcja osadnicza od czasów najdawniejszych do nowożytności - migracje ludów, kształtowanie się zrębów państwowości, akcja osadnicza: królewska, kościelna, rody kolonizujące, prawa osadnicze (polskie, niemieckie, migracje wołoskie - różne teorie, znaczenie polityczno-gospodarcze, pod zaborami - uprzemysłowienie, kolonizacja józefińska) – Daniel S.
Wielka Wojna w Beskidzie - przebieg I wojny światowej ze szczególnym uwzględnieniem Operacji Gorlickiej - przyczyny i uwarunkowania, dowódcy, przebieg akcji, znaczenie militarne i polityczne – Anna Z.
Cmentarze wojenne - skąd idea, kto je organizował, projektanci, cechy charakterystyczne cmentarzy, późniejszy ich los – Michał W.
Operacja Dukielsko-Preszowska – kiedy, uwarunkowania, przyczyny, przebieg, dowódcy, znaczenie polityczne i militarne, „pamiątki” po operacji, które przetrwały do dziś – Dawid W.
Słowackie Powstanie Narodowe – uwarunkowania, przebieg z naciskiem na działania w rejonie zimowki, konsekwencje (temat ogólny) – Paulina S.

BLOK ETNOGRAFICZNY
Łemkowie jako grupa etnograficzna - jak się kształtowała, kultura ludowa: budownictwo, strój, zwyczaje, zajęcia – Marta R.
Świadomość narodowa Łemków - co wpływało na jej kształtowanie się, koncepcje narodowościowe, jak wiązało się to z polityką - organizacje i działacze, Republika Komańczańska, Florynka – Zofia S.
Łemkowie dziś - stan świadomości odrębności, główne skupiska, kultura łemkowska dziś - organizacje, czasopisma, festiwale, muzea, izby regionalne i skanseny – Bartosz P.
Zmierzch łemkowszczyzny - po 1945. UPA, wysiedlenia, Akcja Wisła - domniemane i prawdziwe przyczyny akcji, przebieg, znaczenie – Adam Z.

BLOK WYZNANIOWY
Wyznania łemkowszczyzny - od prawosławia do grekokatolicyzmu. Unia Brzeska - przyczyny zawarcia, przygotowania, znaczenie unii. Konwersje - schizma tylawska, struktura wyznaniowa łemkowszczyzny – Jakub D.
Prawosławie - Grekokatolicyzm - cechy, podobieństwa i różnice wyznań - Anna K.
Budowa cerkwi - występujące na łemkowszczyźnie typy (ze szczególnym uwzględnieniem: typ północno-zachodni, południowy, północno-wschodni, ukraiński styl narodowy) cechy charakterystyczne, elementy konstrukcyjne – Joanna K.
Ikony i ich twórcy - ośrodki tworzenia ikon, cechy ikon, co przedstawiają, symbolika, ikonostas, znane warsztaty z regionu - warsztat Rybotycki, Bogdańscy – Jędrek S.

BLOK NAUK PRZYRODNICZYCH
Przyroda i ochrona przyrody - roślinność (piętrowość, gatunki dominujące), zwierzęta, wyjaśnić na przykładzie: endemit, relikt, dysjunkcja. Formy ochrony - rezerwaty, parki krajobrazowe i narodowe - na czym polegają, gdzie są? Kilka najciekawszych rezerwatów - gdzie leżą, co chronią. Magurski Park Narodowy - historia, położenie, osobliwości przyrodnicze – Andrzej P.
Budowa geologiczna i morfologiczna Beskidu Niskiego - flisz, płaszczowiny, synkliny i antykliny, osobliwości geologiczne - jaskinie, ostańce, osuwiska, surowce mineralne. Podział geomorfologiczny Beskidu Niskiego. – Paulina P.


Tematy obowiązujące wszystkich
Topografia Beskidu Niskiego (granice, jednostki sąsiadujące, ważne szczyty, rzeki, przełęcze, miejscowości, pasma - podział Beskidu Niskiego)
Zagospodarowanie turystyczne Beskidu Niskiego - szlaki turystyczne i tematyczne, schroniska, baza noclegowa (w tym bazy i chatki studenckie), muzea, skanseny, izby regionalne, wyciągi narciarskie, sporty wodne itp.
• Podstawowe informacje o wszystkich tematach
• Ponadto należy zapoznać się z pozostałymi ciekawostkami i osobliwościami oraz zagadnieniami związanymi z obszarem przejścia

Miejscowości i obiekty do omówienia
O oprowadzenie nas po atrakcjach po drodze poprosimy następujące osoby:
• Wysowa Zdrój (cerkiew + miejscowość) - Adam Z.
• Brunary (cerkiew + miejscowość) - Joanna K.
• Czyrna (cerkiew + miejscowość) - Bartosz P.
• Banica (cerkiew + miejscowość) - Andrzej P.
• Regietów Wyżny (historia, miejsca warte zobaczenia) - Marta R.
• Cmentarz wojenny nr 51 (Rotunda) - Michał W.
• Cmentarz wojenny nr 56 (Smerekowiec) - Anna Z.
• Cmentarz wojenny nr 60 (Magura Malastowska) - Anna K.

Literatura
• „Beskid Niski dla prawdziwego turysty", red. P. Luboński, wyd. Rewasz (wydanie dowolne)
• „Beskid Niski. Od Komańczy do Wysowej”, Witold Grzesik, Tomasz Traczyk, Bartłomiej Wadas, wyd. Sklep Podróżnika, Warszawa, 2012
• „Galicyjskie cmentarze wojenne t. I - Beskid Niski i Pogórze" - Roman Frodyma - wyd. Rewasz, 1995
• „Cerkwie Szlaku Ikon - Robert Bańkosz - wyd. Arete II, 2007
• „Skarby podkarpackich lasów" - Edward Marszałek - wyd. Ruthenus 2005
http://www.beskid-niski.pl
Jedras
Posty: 65
Rejestracja: 2015-11-02, 23:37

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Jedras »

Transport tam :

najsensowniejszą i najtańszą opcją wydaje się kombinacja: bezpośredni pociąg z Warszawy do Krynicy, a później wynajem busiarza i dojazd do Brunar(ok. 30 km).
Pociąg:
odjazd 21:10 12/02, przyjazd 7:54 13/02
Bilety na pociąg to koszt ok. 60 zł przy biletach normalnych, 30 zł dla studentów.

Busiarz :
Bus to koszt wahający się od 250 do 300 zł(300 zł w scenariuszu gdyby zima zaatakowała i trzeba byłoby jechać przez Grybów, a nie przez Czyrnów) za cały autokar dla 21 osób z wielkimi plecakami (przy 2 instruktorach, którzy będą brać udział), co daje nam maksymalnie 15 zł za osobę.

Razem maksymalnie 75 zł dla nie-studentów, 45 zł dla studentów.
Jeśli instruktorzy wyrażą akceptację, można zacząć rezerwować transport.
Pozdrawiam
Jędrek
kubs
Posty: 33
Rejestracja: 2015-11-23, 14:12

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: kubs »

Drodzy, oto link do arkusza z jadłospisem -

Na razie jest to jego robocza wersja, być może, że kiedy go otworzycie, będzie jeszcze brakowało kilkunastotysięcznej posiłków. Jest to także na razie wersja nie w 100% wege. Jest to baza, nad którą będziemy dopracowywać szczegóły, kiedy całokształt będzie zaakceptowany

https://docs.google.com/file/d/0B-ILI19 ... pe=msexcel
BartoszP

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: BartoszP »

SPRZĘT WSPÓLNY

Słuchajcie pytanko. Czy znalazł by ktoś robocze rękawiczki do wyjmowania garnków z ogniska? Najlepiej 2 pary.
Daniel S.

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Daniel S. »

TRANSPORT POWROTNY:
Z trasy 977 (okolice Gładyszowa)
Lokalny Busiarz w sobotę wieczorem do Krynicy (najlepiej ten sam, którego ogarnie Jędrek - możnaby wtedy liczyć na jakiś rabacik)
Wedle życzenia aby dostać się do Warszawy na niedzielę rano (7:20) musimy dostać się na pociąg do Krynicy na 20:07. Jest to pociąg nocny, jedzie bez przesiadek 11h.

A więc:
Pociąg Krynica-Warszawa:
odjazd 20:07 20/02, przyjazd 7:20 21/02
Bilety na pociąg nocny TLK to koszt ok. 60 zł przy biletach normalnych, 30 zł dla studentów.

Bus do Krynicy:
Koszt Busa jest do uzgodnienia, cena powinna wynieść ok. 400 zł, za bus dla 21 osób z plecakami, co daje nam ok. 20 zł za osobę - busiarz jest więc do wspólnego uzgodnienia (w obie strony), JĘDREK MUSIMY NAWIĄZAĆ WSPÓŁPRACĘ! :)

Razem wstępnie: 80 zł dla nie-studentów, 50 zł dla studentów.
Paveł
Posty: 847
Rejestracja: 2007-03-28, 22:24

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Paveł »

Dzięki za opcje podróży.
Fajnie, że da się dojechać pociągiem - kierunek słuszny, ale:
1) czy obie propozycje (dojazd i powrót) są rzeczywiście optymalne biorąc pod uwagę długość trasy, czas przejazdu, cenę ? Czy na tzw. Podbeskidziu pociągi nie dojeżdżają do innych stacji kolejowych, z których byłoby nam bliżej w góry ?
2) cena przejazdu pociągiem - mam wrażenie, że jest po linii najmniejszego oporu, po prostu wzięta z cennika i już. Jakie są inne (oprócz zniżki studenckiej) możliwości obniżenia kosztów przejazdów pociągiem dla takiej licznej grupy ?
Marek Paleski
Posty: 176
Rejestracja: 2013-12-11, 18:14

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Marek Paleski »

UWAGA, zmiana liczby uczestników!

Nie pojedzie z nami: Paulina P.

Jej zadanie przejmuje: Andrzej P.
(busy/komunikacja w regionie)

Jej referat przejmuje: Maciej T.
(Budowa geologiczna i morfologiczna BN)

Andrzeju, skontaktuj się z Pauliną w celu przekazania informacji, które Paulina już zebrała.
Paveł
Posty: 847
Rejestracja: 2007-03-28, 22:24

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Paveł »

W kwestii jedzenia - bardzo wstępny i ogólny feedback:
Jeśli chodzi o węglowodany (czyli wypełniacze) oraz o białko (czyli np. mięso) to złota i prosta proporcja mówi o dawce 100g na jedną twarz na jeden posiłek (w przypadku białek roślinnych może być mniej, bo one są lekkie). Tak więc proszę nie schodzić z tych normatywów.
Na zimówkę też nie polecam kaszy kuskus - jej zalety znali już starożytni, ale niestety na ziąbie bardzo szybko stygnie.
Ogólnie jednak jadłospis wydaje się sensowny i rokuje nadzieję na nasze przeżycie :) Wkrótce damy bardziej szczegółowe uwagi na jego temat.
Marek Paleski
Posty: 176
Rejestracja: 2013-12-11, 18:14

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Marek Paleski »

Hej,

przekazuję wstępne uwagi odnośnie jadłospisu. Ze względu na rangę zadania jakim jest ułożenie jadłospisu, nie są to oczywiście uwagi ostateczne - jadłospis będzie jeszcze szeroko omawiany na najbliższym naszym środowym spotkaniu, jak również przez kolejne dni za pośrednictwem niniejszego forum.

1. Na początku...
...chciałbym zacząć od wielkiej pochwały dla twórców jadłospisu. Naprawdę rzadko zdarza się, że na tym etapie przygotowań dysponujemy tak dobrze przygotowanym jadłospisem, z tak precyzyjnie wyliczonymi wartościami odżywczymi. Widać, że nauka z kursówek procentuje. Bardzo dobrze by było, gdyby wszyscy kursanci zapoznali się z wynikami Waszej dotychczasowej pracy i w przyszłości (wiosenne, letnie, ...) podążali tą samą drogą ;-)

2. To teraz trochę narzekania
Poniżej przedstawiam (na podstawie Waszego arkusza) własne wyliczenia nt. liczba kalorii głównych posiłków / dzień:
14.02 -> 1968 kcal
15.02 -> 1805 kcal
16.02 -> 1789 kcal
17.02 -> 1616 kcal
18.02 -> brak danych
19.02 -> brak danych
20.02 -> brak danych

Jak sami widzicie, żadnego dnia nie dostarczamy w głównych posiłkach 2000 kcal (przy założeniu, że wartości zostały dobrze oszacowane). Zgodnie z skryptem żywieniowym, który każdy kursant zna niemalże na pamięć:
Zapotrzebowanie energetyczne zależy od wielu czynników, takich jak wiek, masa ciała, indywidualne tempo
metabolizmu, płeć czy tryb życia. Z naszego punktu widzenia najważniejszy jest wpływ intensywnego wysiłku
fizycznego, jakim jest wielodniowa wędrówka z plecakiem, na potrzeby żywieniowe. Przyjmuje się, że
przeciętny dorosły potrzebuje 2000kcal (kobieta) bądź 2500 kcal (mężczyzna). Orientacyjnie w czasie jednej
godziny marszu z plecakiem, organizm ludzki spala ok. 300 kcal, co oznacza, że w przypadku całodziennej
wędrówki (8h czystego marszu) całkowite zapotrzebowanie energetyczne wzrasta do ok. 3600-4000 kcal.
Wniosek? Nasze posiłki są niestety za mało kaloryczne. Nawet jeśli przyjmiemy, że będziemy zjadać codziennie około 1083 kcal w przegryzkach (według Waszego szacowania), wciąż mamy 2699-3051 kcal/dzień. Ewidentnie brakuje nam tego 1000 kcal.

Należy wziąć również pod uwagę fakt, że nasz wyjazd odbywa się w zimę, kiedy to organizm potrzebuje dodatkowego zastrzyku energetycznego na wyprodukowanie większej ilości ciepła. Zatem wartość 3800kcal / dzień wcale nie jest przesadzona. W jaki sposób rozwiązać ten problem? Odpowiedź można znaleźć w poście wyżej:
Paveł pisze:Jeśli chodzi o węglowodany (czyli wypełniacze) oraz o białko (czyli np. mięso) to złota i prosta proporcja mówi o dawce 100g na jedną twarz na jeden posiłek (w przypadku białek roślinnych może być mniej, bo one są lekkie). Tak więc proszę nie schodzić z tych normatywów.
Przykładowo weźmy na warsztat obiadokolację z 15.02 (szczegółowe omówienie posiłków poniżej):
  • soczewica czerwona,
  • gulasz węgierski w proszku,
  • suszone warzywa,
  • ryż,
  • olej
Zgodnie z Waszymi wyliczeniami, ten posiłek dostarczy nam 104 g węglowodanów i 24 g białka. Troszkę mało, prawda? Jednakże delikatna modyfikacja powinna bez problemu rozwiązać ten problem ;-)

3. Krótkie omówienie każdego posiłku (z pominięciem aspektu kaloryczności i wartości odżywczych)

13.02 - lunch
kaszka manna (smakowa), mleko w proszku, nasiona słonecznika, rodzynki, czekolada mleczna
OK, lunch na słodko, czemu nie? Ew. można dodać orzechy laskowe / zastąpić słonecznik orzechami laskowymi.

13.02 - obiadokolacja
makaron (spaghetti), mięso mielone (wieprzowe, usmażone w domu), mozarella w wiórkach, cebula, czosnek, sos w proszku (bolognese), oliwa z oliwek
Tutaj mam drobną wątpliwość: w jaki sposób zamierzamy nosić ze sobą oliwę z oliwek? Składnik ten pojawia parę razy w naszym menu. Chciałbym zatem mieć pewność, że żaden biedny kursant nie dostanie dwulitrowej, szklanej butli z oliwą z oliwek do noszenia :roll:.
W przypadku sosów w torebce (bo chyba taki mamy na myśli), zup w torebce i innych tego typu produktów, ich masa (tu 10 g) raczej nikomu nic nie mówi. Dobrze więc podawać je np. w liczbie osób na torebkę. Standardowo jedna torebka to 4 porcje, czyli dla nas jedną torebkę sugerowałbym przeznaczyć na 2 osoby.

14.02 - śniadanie
musli master crumble z Lidla, mleko w proszku, czekolada mleczna, banan
Mamy na myśli surowe banany? Weźmiemy 20 surowych bananów na zimówkę? Może warto pomyśleć o pewnej oszczędności miejsca w plecakach? Myślę, że suszone banany równie dobrze się sprawdzą.

14.02 - lunch
kotlety sojowe, kasza gryczana, sos w proszku (myśliwski), mieszanka suszonych warzyw
OK, uwagi do sosu jw.

14.02 - obiadokolacja
sucha krakowska, kuskus, kukurydza, czerwona fasola , sos w proszku (jakiś meksykański), oliwa z oliwek
Tutaj pojawia się problem transportu czerwonej fasoli i kukurydzy - jak najbardziej jest to możliwe, jednakże wymaga chwili zastanowienia się. W jaki sposób będziemy transportować kukurydzę i czerwoną fasolę?
Sos i oliwa z oliwek jw.
Uwagi do kuskusu:
Paveł pisze:Na zimówkę też nie polecam kaszy kuskus - jej zalety znali już starożytni, ale niestety na ziąbie bardzo szybko stygnie.
15.02 - śniadanie
płatki owsiane, orzechy włoskie, mleko w proszku, suszone daktyle, suszone morele, sezamki
OK

15.02 - lunch
żurek w proszku, kiełbasa, boczek (wędzony), suszone ziemniaki
Należy szczególną uwagę zwrócić na kiełbasę, a konkretnie masę mięsa w stosunku do masy całej kiełbasy. Kiełbasa suszona znacznie lepiej sprawdzi się niż zwykła, gdyż dostarczy nam więcej substancji odżywczych (przy takiej samej masie) i dłużej przetrwa w podróży (im mniejsza ilość wody, tym produkt wolniej się psuje). Boczek wędzony powinien bez problemu wytrzymać te kilka dni, natomiast sporo waży.
Suszone ziemniaki są bardzo fajnym pomysłem, aczkolwiek należy mieć na względzie to, że wcale nie tak łatwo je dostać - w zwykłym sklepie osiedlowym czy supermarkecie może być problem. Mimo wszystko polecam się nie zrażać i uwzględnić je w menu ;-)

15.02 - obiadokolacja
soczewica czerwona, gulasz węgierski w proszku, suszone warzywa, ryż, olej
Gulasz węgierski w proszku? Czy macie na myśli coś takiego: https://dodomku.pl/images/products_new/ ... 020710.jpg ? Raczej ciężko to nazwać gulaszem, raczej sosem do gulaszu.
Olej - uwagi do transportu jw.

16.02 - śniadanie
kaszka manna, orzechy laskowe, rodzynki, mleko w proszku
OK

16.02 - lunch
puree ziemniaczane, mleko w proszku, kiełbasa suszona, groszek, sos myśliwski
Groszek - uwagi do transportu, jak kukurydza i czerwona fasola. Sos myśliwski - jw.

16.02 - obiadokolacja
barszcz w proszku, suszone warzywa, uszka, ryż
Barszcz czerwony z uszkami i ryżem? Pomysł bardzo oryginalny. Poproszę jednak inny zestaw obiadowy ;-)

17.02 - śniadanie
musli, mleko w proszku, czekolada mleczna
OK, pod warunkiem, że musli będzie bardzo sycące (będzie zawierało dużo bakalii, ...). Zawsze można dodać jakiś zagęszczasz (np. 1 op. kaszy manny / 10 os.).

17.02 - lunch
kasza grzyczana, kukurydza, kotlety sojowe, sos w proszku, czerwona fasola
kukurydza, sos w proszku, czerwona fasola - jw.

17.02 - obiadokolacja
zupa jarzynowa w proszku, parówki, zacierki, ser topiony
Skąd weźmiemy parówki? Transport ich z Warszawy nie jest najlepszym pomysłem. Planujemy kupić je w sklepie?
Czy pisząc "zacierki" mamy na myśli makaron taki jak: https://dodomku.pl/images/products_new/ ... 037277.jpg ? Proszę o słowo komentarza w tej sprawie.

18.02 - śniadanie
chleb, szynka, ser, ketchup
OK, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy zakupy.

18.02 - lunch
makaron, mięso mielone, sos boloński, żółty ser, czerwona fasola
Planujemy kupić surowe mięso w sklepie, tak? W jaki sposób będziemy je przyrządzać?

18.02 - obiadokolacja, 19.02, 20.02 - brak danych

4. Podsumowanie
Tak jak napisałem we wstępie, jesteśmy bardzo zadowoleni z Waszych przygotowań. Prosimy o uzupełnienie brakujących posiłków, wprowadzenie poprawek i odpowiedzi na poszczególne pytania. Będzie bardzo fajnie, jeśli w środę na spotkaniu będziemy mogli dyskutować nad nową - poprawioną i uzupełnioną wersją.

Pozdrawiam,
Marek
ZosiaS
Posty: 114
Rejestracja: 2015-11-10, 12:19

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: ZosiaS »

$ finanse $
Cześć,

Chciałabym nawiązać współpracę z osobami przygotowującymi transport i jadłospis.
Transport jest dość prosty po prostu potrzebuję informacji ile pieniędzy potrzebujecie, z podziałem na osoby ze zniżkami studenckimi i bez zniżek.
Jeżeli chodzi o jedzenie sprawa jest bardziej skomplikowana.
Do tej pory bardzo promowana była opcja zakupów centralnych w Warszawie oraz zakupów dodatkowych we wsi.
Jeżeli decydujemy się na zakupy centralne to dobrze by było zrobić przynajmniej symulację zakupów on line, w celu podziału wagowego i kosztowego, chyba, że osoby odpowiedzialne za jadłospis wolą założyć pieniądze na zakupy.
Potrzebuję, też informacji ile potrzeba pieniędzy na zakupy we wsi.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Zosia
Grazyna
Posty: 95
Rejestracja: 2009-11-09, 21:05

Re: Przejście zimowe 2016

Post autor: Grazyna »

Piątek i weekend dawno za nami, a ciągle czekamy na kwestie sprzętowe.
Co zabieramy indywidualnie i jako grupa? Jak stoi sytuacja z namiotami i apteczkami?
ODPOWIEDZ