Strona 5 z 6

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-18, 18:46
autor: K.wolf
Bilety sa kupione dla wszystkich osób które sa na liście. 13 sztuk w tym dwa w wariancie studenckim, 9 biletów Skierniewice - Warszawa.

Pani nie miała możliwości zarezerwowania dla nas miejscówek, poprosiła aby przyjść ponownie gdy rezerwacja grupowa zarejestruje sie w systemie.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-18, 22:37
autor: wex
Kasia W. - dzięki, to super, że mamy bilety dla każdego. Dalej nie rozumiem sytuacji z miejscówkami - co to znaczy, że "rezerwacja grupowa zarejestruje się w systemie"? Chyba jest w systemie, skoro dostaliśmy na nią rezerwację miejsc? Nie chcemy jej wykupywać (btw, można to zrobić do 7 dni przed wyjazdem - czyli do wczoraj), bo korzystamy z innej oferty - ale jeśli brakuje już miejsc w pociągu, to najlepiej by było gdybyśmy dostali miejsca z naszej rezerwacji. Anyway - zakładam, że trzymasz rękę na pulsie i wykupisz brakujące miejscówki.

Kasia B. - chcemy coś zjeść przed podróżą, Michał Wyroba jest odpowiedzialny za znalezienie miejsca w Gorlicach; Michał - jak poszukiwania? Pamiętam że w Gorlicach jest naprawdę niezła pizzeria ;). 19 jest OK na powrót (oczywiście nie wiadomo czy będziemy wracać dokładnie z Małastowa - potwierdzimy już w niedzielę).

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-18, 23:21
autor: wex
Przygotowanie topograficzne

Moi drodzy, jak wspominałem na spotkaniu - proszę każdego jest zaznajomienie się przed wyjazdem z topografią Beskidu Niskiego. Aby Wam to ułatwić, podaję poniżej listę obiektów geograficznych które każdy z Was powinien umieć nazwać i wskazać na mapie:

- jednostki sąsiadujące z Beskidem Niskim
- szczyty: Lackowa, Chełm, Magura Małastowska, Wątkowa, Cergowa, Kamień (nad Jaśliskami), Tokarnia (w paśmie Bukowicy)
- rzeki: Ropa, Wisłoka, Jasiołka, Wisłok, Osława
- przełęcze: Małastowska, Beskid, Beskidek, Dukielska
- miejscowości: Gorlice, Uście Gorlickie, Gładyszów, Krempna, Dukla, Tylawa, Rymanów, Komańcza

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-19, 15:56
autor: Wolu
klaudik pisze:
Wolu pisze: Uciekasz z odpowiedzią na pytanie ile ten granulat musi się namaczać, żeby zmięknąć. W każdym razie widzę, że zauważasz problem jakim jest zajętość dwóch garów i niemożliwość gotowania wody na herbatę
Myślałam, że już pisałam - z 3 minuty :) i wlasnie nie wiem czy zajęcie dwóch garów na obiad to problem czy nie :D jeśli nie to problem z głowy, jeśli tak to zrobimy tak jak mówisz.

I co do zagęstnika zupy to soczewica jest tym zagęstnikiem plus ma to być szybkie przygotowanie, więc makaron mi średnio tu pasuje. Znalazłam w sklepie niedaleko mnie jakieś warzywka drobne to jutro sprawdzę ile czasu potrzebują na zrobienie się.
Myślę, że z całej naszej konwersacji jasno wynika, że posiłki mają być przygotowywane bez zbędnej straty czasu.
Każdy złożony proces można podzielić nad podprocesy.
Jeśli zajmiesz dwa gary na obiad, a później zaczniesz robić herbatę, to czynności będą uszeregowane, a harmonogram przygotowania posiłku będzie wyglądał w przybliżeniu tak:
czas przygotowania obiadu + czas na oczyszczenie gara + czas na przygotowanie herbaty;
Jeśli zaczniesz robić je jednocześnie to harmonogram będzie miał dwa równoległe procesy, a czas przygotowania obiadu i czas na przygotowanie herbaty będą w znacznej mierze pokrywać się. Odpadnie Ci proces przygotowania gara do ponownego użycia.
Efekt: Twoja zziębnięta i zmęczona grupa szybciej otrzyma coś ciepłego do spożycia/wypicia, szybciej odzyska siły i morale, natomiast postój będzie mógł być krótszy lub ciekawszy (bo będzie czas np. na opowieści przy ognisku) lub szybciej pójdziecie spać.
Jeśli chodzi o kolację, to podałem Ci alternatywę z której nie musisz korzystać. Twoja wersja jest do zaakceptowania. Na kursówkach możemy trochę poeksperymentować. Im więcej wyjazdów będziecie mieli za sobą, tym większe będziecie mieli doświadczenie i wiedzę co się sprawdza, a co nie.
Wydaje mi się, że wszystko już wiesz. Proszę Cię, zamieść ostateczną wersję w taki sposób, żeby była w jednym kawałku i czytelna dla każdego z uczestników wyjazdu.
Następnie przygotuj listę zakupów i przeprowadź je, albo podziel odpowiedzialność za zakupy wśród uczestników. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej.
Jeśli znajdziesz czas, to możesz też przeliczyć masę prowiantu, który zabierzemy (w przeliczeniu na osobę) oraz kaloryczność posiłków (też w przeliczeniu na osobę). Mielibyście materiał do porównania z kolejnymi wyjazdami.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-19, 23:28
autor: wex
Witam wszystkich w niedzielny wieczór,

przesyłam podsumowanie zadań. Ciągle niegotowych jest 5 z 9 zadań - proszę osoby za nie odpowiedzialne o update jutro. Jutro wieczorem napiszę, czy spotykamy się przed wykładem (standardowo, o 17:45) na 3. spotkanie organizacyjne - uzależniam to od postępów w zadaniach.

- namioty (Asia) - OK
- lista sprzętu indywidualnego (Ola) - OK
- sprzęt wspólny (Tomek) - OK - jutro wraca 2. kursówka, sugestia: postaraj się by przejąć od nich sprzęt na wykładzie - będziesz mógł go od razu rozdystrybuować między uczestników naszej kursówki
- ubezpieczenie (Damian) - OK - czekamy na potwierdzenie akceptacji przez KK, wykup po wtorkowym wykładzie
- transport pociągiem (Kasia W.) - W TRAKCIE - czekamy na wykup pozostałych miejscówek
- transport busy (Kasia B.) - W TRAKCIE - czekamy na potwierdzenie busa powrotnego
- jadłospis (Klaudia) - W TRAKCIE - czekamy na indywidualne listy zakupowe dla każdego (Klaudia - przedstaw je jak najszybciej, będziemy najpewniej mieć do nich jeszcze uwagi)
- knajpa w Gorlicach (Michał) - W TRAKCIE - czekamy na propozycje
- skarbnik (Maks) - W TRAKCIE - powinieneś zebrać pieniądze na bilet pociągiem + busy + 10 zł awaryjnego funduszu

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-20, 10:25
autor: k.wolf
W wykupie biletów pomagał Maks, dostałam następującą informację:

Z tymi miejscówkami jest tak że albo odblokują tą naszą rezerwacje grupową i uda się jeszcze je zarezerwować albo Będziemy siedzieć zaraz obok miejsc zarezerwowanych dla grupy tylko nie wykupionych.

We wtorek jesteśmy umówieni na przekazanie biletów, pojadę z nimi na dworzec i potwierdzę co jeszcze można zrobić ale z tego co pisze Maks wszyscy powinni mieć miejsca siedzące.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-20, 19:42
autor: brama
Hej,
Transport z Gorlic do Ropicy: potwierdzony. Mamy czekać pod stacją, kierowca po nas podjedzie i zawiezie do Ropicy

Transport z okolic Małastowa do Gorlic potwierdzony: w piątek zadzwonię, żeby jeszcze raz o nas przypomnieć i wtedy pan mi poda nr tel do kierowcy, który nas zgarnie, żeby dograć z nim dokladne miejsce. Smutna wiadomość jest taka, że nie udało mi się zejść ze 150 zł...

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 00:10
autor: wex
Cześć,

jutro nie organizujemy spotkania. Udanego wykładu i do zobaczenia na dworcu w piątek.

Proszę osoby odpowiedzialne za zadania o skończenie ich do środy do 18:00. W szczególności:
- transport busy (Kasia B.) - potwierdzenie busa powrotnego
- jadłospis (Klaudia) - indywidualne listy zakupowe
- knajpa w Gorlicach (Michał) - propozycja knajpy w Gorlicach czynnej w niedzielę co najmniej do 22
- skarbnik (Maks) - informacja kto ile ma wpłacić
- transport pociągiem (Kasia W.) - wykupienie miejscówek dla pozostałych 3 osób
- ubezpieczenie (Damian) - wykupienie ubezpieczenia ówcześnie zaakceptowanego przez KK
- sprzęt wspólny (Tomek) - potwierdzenie że sprzęt wspólny został zabrany

Pozdrawiam,
Tomek

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 02:16
autor: klaudik
SOBOTA
Śniadanie1: kanapki przygotowane w domu. Każdy ma wziąć ilość odpowiednią dla siebie (proponuję 3-4 kanapki), ze składnikami, które Wam smakują, najlepiej kilka różnych. Przykład: kanapka z masłem orzechowym i dżemem lub z szynką, sałatą i pomidorem.


W trasie: czekolada, bakalie, orzechy, żelki 5paczek, słodka czarna herbata w 6 termosach + malinowa w 2, kabanosy/kiełbaski tofu
<na osobę: 50g orzechów + 50g suszonych owoców + 1/3 paczki żelek + 50g czekolada + kabanosy/kiełbaski tofu 50g >


Obiad 1:
+kasza gryczana
+ granulat sojowy/kiełbasa myśliwska
+ papryka
+ sos pieczeniowy jasny z torebki
+ pestki słonecznika i dyni
+ groszek z puszki
+ przyprawy: sól, przyprawa do gulaszu, imbir, papryka, curry


<na osobę:
wege: kasza gryczana100g + 50g granulatu sojowego z przyprawami (naprawdę po napęcznieniu sporo tego wyjdzie) + 1/2 papryki + garść pestek 15g + groszek 73g (liczę z masy po odsączeniu – wychodzi 1 puszka na 4 osoby)

mięsne: kasza 100g + kiełbasa 100g + garść pestek 20g+ 1/2 papryki na osobę + groszek 73g >

Przyrządzenie: Gotujemy wodę w obu garach – do jednego wrzucamy kaszę, do drugiego nic – woda będzie na granulat i herbatę.
Granulat zalewamy gorącą wodą w menażkach wege, przyprawiamy.
Sos przygotowujemy w menażkach, dodajemy groszek i paprykę.
Kiełbasę można podsmażyć w menażkach lub dodać taką bez obróbki – jak wolicie.
Jak kasza się ugotuje to każdy dostaje po 1 woreczku + sos z warzywami.
Do obiadu herbata earl grey w garze.


Kolacja2:
• Soczewica w puszce
• Kostka grzybowa/warzywna x10 kostek (zrobimy bulion z ok. 5l)
• Koncentrat pomidorowy w puszcze 140g
• warzywa suszone 400g
• Przyprawy: garam masala, sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski

Gotujemy bulion z warzywami, na koniec wrzucamy soczewicę z puszki, koncentrat i gotowe.

<na osobę: 450ml: soczewica 73g + warzywka 30g>



Do kolacji herbata czarna z imbirem w garze.



NIEDZIELA

Śniadanie2: owsianka + suszone banany+ żurawina + pestki dyni + mleko w proszku <na osobę: 100g płatków na wodzie + garść suszonych owoców 50g + banany 19g+ garść pestek dyni 10g + mleko 10g>

Przyrządzenie: zalewamy owsiankę wodą i mieszamy w garze z dodatkami, kto chce zabiera porcję bez mleka do menażki i do gara ogólnego dodawane jest całe mleko w proszku.

W trasie: czekolada, bakalie, orzechy, słodka czarna herbata w termosie, kabanosy/kiełbaski tofu, baton wedle uznania
<na osobę: 50g orzechów + 50g suszonych owoców + 1 czekolada + kabanosy/kiełbaski tofu 50g + baton>

Do śniadania herbata malinowa w garze.

Kolacja2:
• barszcz czerwony w torebce 5 torebek
• tortellini 250x 5

<na osobę: 300ml + 96g tortellini>




Do posiłku czarna herbata earl grey w garze.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LISTA ZAKUPÓW SZCZEGÓŁOWA - wyślę na maile, jak Tomkowie potwierdzą jej słuszność :)

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 10:50
autor: dobmaks
Po podliczeniu busów okazuje się że na początku zbierałem trochę za mało i jak się okazało ze pociąg będzie tańszy to za szybko oddawałem pieniądze.
Teraz osoby które aktualnie mają wpłacone po 110 zł (czyli głównie te osoby którym oddałem po 55 zł) powinny dołożyć jeszcze 20 zł. Można przelewem lub gotówką na wykładzie ew w dniu wyjazdu.
Listę osób które powinny dopłacić wyślę w e-mailu.
Zapisuje dokładnie co, kto, ile i po powrocie oddam jeżeli coś zostanie.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 14:27
autor: Mikhael
Jeżeli chodzi o knajpę w Gorlicach, to najlepszą opcją wydaje się knajpa "Stary Dworzec". Byłem tam dwa lata temu z SKG po Zimówce. Smaczne jedzenie, niedrogo. Dla jaroszy też coś się znajdzie. Dodatkowym atutem jest to, że restauracja znajduje się przy samym dworcu Gorlice Zagórzany. Jak tam byłem, to właścicielka była w stałym kontakcie z dyżurnym ruchu i informowała nas na bieżąco o spóźnieniu pociągu, przez co nie czekaliśmy na mrozie na spóźniony o godzinę pociąg, tylko w środku. Restauracja jest czynna do 22:00 według informacji na stronie.
Alternatywnie można skorzystać z jednej z co najmniej kilku pizzerii. Wadą tego rozwiązania jest konieczność dojścia albo dojechania od trzech do sześciu km z knajpy do dworca. Poza tym pizzę jada się po po prawie każdym innym wyjeździe SKG.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 15:28
autor: wex
Dzięki Michał. Brzmi dobrze. Zrób proszę rezerwację na naszą grupę na godz. 20:00 w niedzielę.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 15:40
autor: Mikhael
Zarezerwowałem na 20:00 w niedzielę.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 16:44
autor: wex
Pomniejszyła nam się liczba uczestników (zrezygnowała Kasia W.) - lista jest już zaktualizowana.
Dziś wieczorem po wykładzie ostatecznie zamkniemy grupę uczestników.

Re: 3 Kursówka (25-26.11), Beskid Niski

: 2017-11-21, 17:52
autor: dobmaks
Ja mam jeszcze takie orientacyjne pytanko.
Co jest na liście sprzętu wspólnego?