kursóweczka 13-14 grudnia
Re: kursóweczka 13-14 grudnia
Ubezpieczenie
Dziś zamykam sprawę zbierania danych do ubezpieczenia. W praktyce oznacza to, iż dwie osoby (Marcin i Strzelec), od których danych nie otrzymałem, prawdopodobnie będą musiały wykupić sobie ubezpieczenie we własnym zakresie (chyba, że zwyczajnie już je mają). Analogicznie rzecz się ma z ciałem pedagogicznym. Na mojej liście z danymi jest tylko Przemek.
Informacja na tyle istotna, iż za Przemkiem: osoby, które nie będą miały ubezpieczenia nie pojadą na kursówkę.
Pzdr.
Paweł
Dziś zamykam sprawę zbierania danych do ubezpieczenia. W praktyce oznacza to, iż dwie osoby (Marcin i Strzelec), od których danych nie otrzymałem, prawdopodobnie będą musiały wykupić sobie ubezpieczenie we własnym zakresie (chyba, że zwyczajnie już je mają). Analogicznie rzecz się ma z ciałem pedagogicznym. Na mojej liście z danymi jest tylko Przemek.
Informacja na tyle istotna, iż za Przemkiem: osoby, które nie będą miały ubezpieczenia nie pojadą na kursówkę.
Pzdr.
Paweł
-
Katodo prosimy bardzo o twego Fjorda który się zresztą świetnie sprawdził podczas ostatniej kursówki 
Chętnie go odbierzemy w środę albo na dworcu jak ostatnio.
kwestia namiotów wygląda następująco:
Asia______2
Paweł?___ 2 (pożyczyć od Maćka alias Katody!)
Marta ____3
Sylwia ____2 (tak, proszę przynieś swój namiot mimo że planujesz spać w namiocie Marty)
MichalB ___2
Suma: ____11

Chętnie go odbierzemy w środę albo na dworcu jak ostatnio.
kwestia namiotów wygląda następująco:
Asia______2
Paweł?___ 2 (pożyczyć od Maćka alias Katody!)
Marta ____3
Sylwia ____2 (tak, proszę przynieś swój namiot mimo że planujesz spać w namiocie Marty)
MichalB ___2
Suma: ____11
Maćku, podążając za tym co napisał przed chwilą Michał, jeśli we środę lub w piątek wygodniej byłoby Ci umówić się poza spotkaniem kursowym lub niekoniecznie na dworcu to poprzez forum daj mi znać na priva. Spróbujemy umówić spotkanie w dogodny dla Ciebie sposób.
Jako osoba bez namiotu na tej kursówce będę wdzięczny za pożyczenie nam Fjorda.
Pzdr.
Paweł
Pzdr.
Paweł
-
Tak w ogóle to chciałbym go dostać kiedyś z powrotem... Proponuję aby ten, kto go ma po ostatniej kursówce po prostu przyniósł go w środę na wykład i przekazał go drugiej grupie/paweł/ pisze:Maćku, podążając za tym co napisał przed chwilą Michał, jeśli we środę lub w piątek wygodniej byłoby Ci umówić się poza spotkaniem kursowym lub niekoniecznie na dworcu to poprzez forum daj mi znać na priva. Spróbujemy umówić spotkanie w dogodny dla Ciebie sposób.
Pzdr.
Paweł

siemanko!
Nadal nie wiemy, po ile musimy jutro zapłacić za bilety. Michale, jakie kwoty?
Nadal nie wiemy, po ile musimy jutro zapłacić za bilety. Michale, jakie kwoty?
a ja nadal nie wiem jaki mam temat referatu...
Ef

eh... Sylwia... Sylwia... Ciii... ho sza...Sylwia pisze:a ja nadal nie wiem jaki mam temat referatu...

Ale wpadka. Byłem pewien, że rozdzielenie tematów wisi w tym wątku już od tygodnia, a po przeczytaniu posta Sylwii szukam i nic. Coś zjadło, czy jak. Bardzo Was wszystkich przepraszam, nie wiem jak to się stało. W każdym razie z dużym opóźnieniem:
Babiogórski Park Narodowy (ale bez przyrody) - Marcin Dedek
Historia turystyki w regionie (Beskidenferein, wojna na pędzle, dawna infrastruktura turystyczna, itd) - Aśka Sznigir
przyroda (koniecznie o piętrowości roślin na Babiej Górze i o świerku Zapałowicza) - Mateusz Czpak
grupy etnograficzne w regionie (całym Beskidzie Żywieckim) - Sylwia Kowalska
historia Żywiecczyzny - Marta Łukasiewicz
aktualna infrastruktura turystyczna (łącznie z narciarską, schroniska, szlaki, kolej, główne miejscowości) - Paweł Szmidt
Topografia BŻ - Michał Bekey
Ostatni temat będzie nam opowiadał nam Michał, ale każdy powinien mieć znaczną wiedzę na ten temat. Podstawowe informacje na inne tematy też Wam się przydadzą.
Dodatkowo każdy musi się orientować, co widać z Babiej Góry. Bardzo nie chcemy w odpowiedzi na pytanie "co to za pasmo?" usłyszeć "nie wiem bo to poza mapą". Poczytajcie w internecie lub przewodnikach, zajrzyjcie do bardziej poglądowych map.
Pamiętajcie też, że to już ostatnia kursówka, więc wymagania również rosną. Wiem, że macie mało czasu, mea culpa, macie dodatkową godzinę snu;) Z doświadczenia jednak wiem, że i tak pewnie byście dopiero zaczynali zaglądać do Swoich tematów, więc może wielkiej straty nie ma.
Przypominam, że na kursówkę pojadą jedynie osoby:
ubezpieczone
z dowodem osobistym lub paszportem
z kompasem
z mapą
Na dzisiejszym spotkaniu spodziewam się, że wyklaruje się ostateczna ilość uczestników. Z tego, co się zorientowałem, mamy nadmiar namiotów, więc uważajcie, żeby nie dźwigać niepotrzebnych.
Pozdrawiam
Babiogórski Park Narodowy (ale bez przyrody) - Marcin Dedek
Historia turystyki w regionie (Beskidenferein, wojna na pędzle, dawna infrastruktura turystyczna, itd) - Aśka Sznigir
przyroda (koniecznie o piętrowości roślin na Babiej Górze i o świerku Zapałowicza) - Mateusz Czpak
grupy etnograficzne w regionie (całym Beskidzie Żywieckim) - Sylwia Kowalska
historia Żywiecczyzny - Marta Łukasiewicz
aktualna infrastruktura turystyczna (łącznie z narciarską, schroniska, szlaki, kolej, główne miejscowości) - Paweł Szmidt
Topografia BŻ - Michał Bekey
Ostatni temat będzie nam opowiadał nam Michał, ale każdy powinien mieć znaczną wiedzę na ten temat. Podstawowe informacje na inne tematy też Wam się przydadzą.
Dodatkowo każdy musi się orientować, co widać z Babiej Góry. Bardzo nie chcemy w odpowiedzi na pytanie "co to za pasmo?" usłyszeć "nie wiem bo to poza mapą". Poczytajcie w internecie lub przewodnikach, zajrzyjcie do bardziej poglądowych map.
Pamiętajcie też, że to już ostatnia kursówka, więc wymagania również rosną. Wiem, że macie mało czasu, mea culpa, macie dodatkową godzinę snu;) Z doświadczenia jednak wiem, że i tak pewnie byście dopiero zaczynali zaglądać do Swoich tematów, więc może wielkiej straty nie ma.
Przypominam, że na kursówkę pojadą jedynie osoby:
ubezpieczone
z dowodem osobistym lub paszportem
z kompasem
z mapą
Na dzisiejszym spotkaniu spodziewam się, że wyklaruje się ostateczna ilość uczestników. Z tego, co się zorientowałem, mamy nadmiar namiotów, więc uważajcie, żeby nie dźwigać niepotrzebnych.
Pozdrawiam
Na dzisiejszym spotkaniu:
Poznamy ostateczną ilość uczestników.
Zostanie ustalone kto ma co zabrać z jedzenia ogólnego jak również ustalicie ostatecznie szczegóły menu, bo z tego co widziałem, niektóre sprawy zostały jeszcze otwarte.
Michał Bekey zda raport z postępów w zbieraniu sprzętu grupowego. Michale, chciałbym, żebyś napisał na forum jaka jest pełna lista sprzętu i jak zostanie rozdzielona.
Michał Pluta zbierze pieniądze na bilety (choć nadal nie wiem po ile, weźcie w razie czego orientacyjną sumę).
Dowiemy się też od Michała o której i gdzie się spotykamy w piątek. Również proszę o umieszczenie informacji na forum.
Strzelec poda nam listę rzeczy do zabrania, coby o niczym nie zapomnieć. I oczywiście zamieści jak najszybciej w tym wątku.
Osoba, która poprowadzi spotkanie (Karolina lub któraś z Waszych szanownych kursowych kierowniczek) zweryfikuje całe info. Bardzo proszę, byście wszyscy byli przygotowani do tego spotkania, nie róbmy wszystkiego na ostatnią chwilę.
Poznamy ostateczną ilość uczestników.
Zostanie ustalone kto ma co zabrać z jedzenia ogólnego jak również ustalicie ostatecznie szczegóły menu, bo z tego co widziałem, niektóre sprawy zostały jeszcze otwarte.
Michał Bekey zda raport z postępów w zbieraniu sprzętu grupowego. Michale, chciałbym, żebyś napisał na forum jaka jest pełna lista sprzętu i jak zostanie rozdzielona.
Michał Pluta zbierze pieniądze na bilety (choć nadal nie wiem po ile, weźcie w razie czego orientacyjną sumę).
Dowiemy się też od Michała o której i gdzie się spotykamy w piątek. Również proszę o umieszczenie informacji na forum.
Strzelec poda nam listę rzeczy do zabrania, coby o niczym nie zapomnieć. I oczywiście zamieści jak najszybciej w tym wątku.
Osoba, która poprowadzi spotkanie (Karolina lub któraś z Waszych szanownych kursowych kierowniczek) zweryfikuje całe info. Bardzo proszę, byście wszyscy byli przygotowani do tego spotkania, nie róbmy wszystkiego na ostatnią chwilę.
Kto nie ma brzucha ten kiepsko
A góry to do niczego są.
A góry to do niczego są.
Lista sprzętu na wyjazd:
1. Dokumenty;
2. Pieniądze;
3. Wybrane elementy odzieży:
- 2 pary rękawiczek, 2 czapki;
- kilka par skarpet;
- stuptuty (ochraniacze przeciwśnieżne);
- sznurowadła zapasowe;
4. Śpiwór;
5. Karimata;
6. Fola NRC;
7. Kubek, menażka, łyżka nóż;
8. Kompas, mapy, zegarek, ewentualnie mapnik lub inne zabezpieczenie mapy;
9. Latarka z zapasem baterii;
10. Notes, ołówek.
11. Zapalniczka, zabezpieczone zapałki, świeczki;
12. Papier toaletowy;
13. Krem tłusty do ochrony twarzy przed zimnem i wiatrem, ewentualnie z filtrem UV;
14. Środki higieny osobistej;
15. Apteczka osobista z lekami na przeziębienie (na gardło, przeciwgorączkowe) i z lekami osobistymi, jeśli ktoś stale zażywa.
Opcjonalnie:
16. Okulary przeciwsłoneczne;
17. Kijki teleskopowe;
18. Termos;
19. Sprzęt do naprawy: taśma klejąca, igły, nici itp.
Miłego wyjazdu.
1. Dokumenty;
2. Pieniądze;
3. Wybrane elementy odzieży:
- 2 pary rękawiczek, 2 czapki;
- kilka par skarpet;
- stuptuty (ochraniacze przeciwśnieżne);
- sznurowadła zapasowe;
4. Śpiwór;
5. Karimata;
6. Fola NRC;
7. Kubek, menażka, łyżka nóż;
8. Kompas, mapy, zegarek, ewentualnie mapnik lub inne zabezpieczenie mapy;
9. Latarka z zapasem baterii;
10. Notes, ołówek.
11. Zapalniczka, zabezpieczone zapałki, świeczki;
12. Papier toaletowy;
13. Krem tłusty do ochrony twarzy przed zimnem i wiatrem, ewentualnie z filtrem UV;
14. Środki higieny osobistej;
15. Apteczka osobista z lekami na przeziębienie (na gardło, przeciwgorączkowe) i z lekami osobistymi, jeśli ktoś stale zażywa.
Opcjonalnie:
16. Okulary przeciwsłoneczne;
17. Kijki teleskopowe;
18. Termos;
19. Sprzęt do naprawy: taśma klejąca, igły, nici itp.
Miłego wyjazdu.

-
O namiotach pisałem już wyżej, gary i apteczka odpoczywają u mnie od czasu ostatniej kursówki, zostaną rozdane na spotkaniu między osobami które nie mają przypiasnego namiotu.
Rozumiem, tak się czasem zdarza. Choć w sumie z drugiej strony posty wiszą na forum cały czas i może dzięki temu można jakoś zorientować się czego brakuje, sam nie wiem.Litrowyy pisze:Ale wpadka. Byłem pewien, że rozdzielenie tematów wisi w tym wątku już od tygodnia, a po przeczytaniu posta Sylwii szukam i nic. Coś zjadło, czy jak. Bardzo Was wszystkich przepraszam, nie wiem jak to się stało. W każdym razie z dużym opóźnieniem:
Bardzo mi przykro ale nie przygotuję informacji, o które prosisz, de facto w ciągu półtora dnia - w drugiej połowie tygodnia mam wyjątkowo dużo pracy i zaczyna brakować mi czasu nawet na przysłowiowy porządny sen. Mogę przesłać Ci opracowanie tematu w przyszłym tygodniu, kilka dni po kursówce. Wcześniej mi się nie uda.Litrowyy pisze: aktualna infrastruktura turystyczna (łącznie z narciarską, schroniska, szlaki, kolej, główne miejscowości) - Paweł Szmidt
Ubezpieczenie
Ostatnie już właściwie ogłoszenie parafialne

Nie dotarły do mnie dane Strzelca, nie miałem też możliwości skontaktowania się z nim, w związku z czym obawiam się, że jeśli jedzie z nami, to będzie musiał wykupić dla siebie ubezpieczenie sam. Marcin może być spokojny, jego dane dotarły dosłownie w ostatniej chwili

Sprawy ubezpieczenia nie mogę już dłużej odkładać z powodów, o których piszę powyżej, odnośnie opracowania tematów. Także nie jest to jakaś moja złośliwość w stosunku do osób, które ewentualnie nie zdążyły dostarczyć potrzebnych danych, tylko zwyczajny brak czasu. Planowałem wykupić wam ubezpieczenie we wtorek, ale z uwagi na brak wszystkich danych opóźniłem sprawę o jeden dzień i nie będę ukrywał, że mam dziś obawę czy zdążę wszystko załatwić.
Pzdr.
Paweł
W takim razie o przygotowanie tematu prosimy Sebastiana.
-
Maćku dziekujemy za pomoc, twój namiot już nie jest potrzebny!
Asia i Marta pamiętajcie że wasze namoity są potrzebne!!!
proszę potwierdźcie na forum że ta wiadomość dotarła do Was:-)
informacja dla Marcina:
O ile możliwe pakuj się tak , aby zmieścił się u ciebie jeden garnek (bez pokrywki).
Asia i Marta pamiętajcie że wasze namoity są potrzebne!!!
proszę potwierdźcie na forum że ta wiadomość dotarła do Was:-)
informacja dla Marcina:
O ile możliwe pakuj się tak , aby zmieścił się u ciebie jeden garnek (bez pokrywki).
-
dotarła
namiot będzie na pewno!

namiot będzie na pewno!