KURSÓWKA 6-7.XII

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
Tomek N

Re: KURSÓWKA 6-7.XII

Post autor: Tomek N »

Podpałka jest dozwolona w formie zbieranych już na kursówce suchych kawałków drewna świerkowego, kory brzozowej, suchego sianka, schowanych przez przezornego kursanta do foliowej torebki w trakcie wędrówki.

Jeśli ktoś chce przetestować własną hubkę i krzesiwo to myślę że instruktor z ciekawości też się zgodzi.
Natomiast żadnej benzyny, miotaczy płomieni, napalmu czy łuku elektrycznego na kursówkach nie stosujemy. Ze zdrowym dystansem (zapalniczka, świeczka) ograniczamy się do tego to co daje natura, żeby potem poradzić sobie z rozpalaniem ognia bez dodatków, z których na wyjazdach i tak się nie korzysta.
Litrowyy

Post autor: Litrowyy »

Nie zgadzam się. Świeczka stanowi jakby przedłużenie zapalniczki, podpałka daje znacznie intensywniejszy i gorętszy płomień.
Awatar użytkownika
Karusia

Post autor: Karusia »

A przenieście se może dyskusję na temat łatwopalności na inny wątek, co?

Tymczasem kończąc wątek miotaczy ognia ogłaszam, że zapałki i zapalniczki tak, na świeczki akceptacja jest...
Pozdr
Awatar użytkownika
dela

Post autor: dela »

Witam!
Ja jestem od biletu grupowego, Obcykałem dojazd, mianowicie
5 grudnia, piątek, 21:15 Warszawa Centralna jest pociąg do Krosna. W Krośnie jesteśmy o 8:14 w mikołajki cali w skowronkach i wyspani lecimy na pks o 8:45 do Barwinka p. Duklę. i o 11 jesteśmy w Barwinku.
z kolei powrót wygląda tak, że z Barwinka p. Duklę mam pks do Krosna 17:10, w Krośnie jesteśmy 19:30 a o 20:30 mamy pociąg do Warszawy i we Warszawie jesteśmy 6:50 w poniedziałek 8 grudnia. - tak zrozumiałem od Karusi w tym hałasie na sali jak mi tłumaczyła :-P
co do pks jutro potwierdżę bo zadzwonię sobie do info.
tylko teraz taka sprawa jest, cobym mógł ten pkp grupowy kupić to ściepa jest potrzebna w środę tylko nie wiem po ile bo nie wiem jeszcze ile osób jedzie. Paweł właśnie mi pisze że z wysokogórskiego jedzie 8 osób. Jak jutro dowiem się ile jedzie w sumie ludzi to podam cenę biletu i po ile trzeba przynieść kasy. bo na tym bilecie trzeba podać liczbę osób w grupie. jakby jakieś pytania sugestie tudzież inne rady to chętnie przyjmę. pozdrawiam. :D
"...pod górę tam gdzie wieje wiatr
Niech prowadzą moje marzenia"
PawelB

Post autor: PawelB »

Ten pociąg rusza z Zachodniego (jechaliśmy nim w ten weekend do Jasła) i tam proponuję się spotkać i wsiąść, aby zabezpieczyć przedziały. 11 w Barwinku? Strasznie późno!
Gość

Post autor: Gość »

Od dziś pociągi pospieszne przeszły ze spółki PKP Przewozy Regionalne do spółki PKP Intercity. Proponuję więc na początek sprawdzić, czy oferta biletów grupowych jest nadal aktualna w spółce Intercity.
Awatar użytkownika
Asia
Kontakt:

Post autor: Asia »

Z mojego obczajenia na www.rozklady.com.pl wynika, że faktycznie autobus odchodzi o 8:45 z Krosna, ale w Barwinku jest już o 9:32.
A tą zmianą pociągów na IC to naprawdę mnie wkurzyli. Nie dość, że nie ma sensownych połączeń, to jeszcze bilet turystyczny odpadnie :evil: A więc jakby ktoś pytał, to dojadę do Was PKSem i będę radośnie czekać w Krośnie już od 5:35 :mrgreen:
Agentka

Post autor: Agentka »

A ja nie mam już zniżki na PKP... :-(
Awatar użytkownika
duh

Post autor: duh »

jeśli chodzi o UBEZPIECZENIE, to jutro coś wspólnie wybierzemy. niezależnie od ubezpieczyciela potrzebne będą następujące dane:
-imię i nazwisko
-adres
-nr PESEL
Więc jeśli ktoś nie jest pewny jak się nazywa lub ewentualnie nie pamięta nr pesel, to niech weźmie dowód osobisty ;-)
jeśli ktoś ma jakieś sugestie to czekam...
pawelogos

Post autor: pawelogos »

Asia pisze:Z mojego obczajenia na http://www.rozklady.com.pl wynika, że faktycznie autobus odchodzi o 8:45 z Krosna, ale w Barwinku jest już o 9:32.
A tą zmianą pociągów na IC to naprawdę mnie wkurzyli. Nie dość, że nie ma sensownych połączeń, to jeszcze bilet turystyczny odpadnie :evil: A więc jakby ktoś pytał, to dojadę do Was PKSem i będę radośnie czekać w Krośnie już od 5:35 :mrgreen:
A może rzeczywiście zbojkotujemy pkp i pojedziemy tam pks pewnie będzie szybciej a może i taniej????
Gość

Asia pisze:Z mojego obczajenia na http://www.rozklady.com.pl wynika, że faktycznie autobus odchodzi o 8:45 z Krosna, ale w Barwinku jest już o 9:32.
http://www.e-podroznik.pl (alternatywa dla rozklady.com.pl) to potwierdza ;). O 11:00 to z Krosna jedzie następny autobus do Barwinka.
Gość

pawelogos pisze:A może rzeczywiście zbojkotujemy pkp i pojedziemy tam pks pewnie będzie szybciej a może i taniej????
PKS odjeżdża z W-wy o 22:00 i jest w Krośnie o 6:35, więc niewątpliwie jedzie szybciej niż pociąg, ale i tak trzeba czekać na polączenie do Barwinka do 8:45 (chyba że szybciej busem). Normalny bilet PKS W-wa - Krosno kosztuje 60 zł, PKP 56 zł.
Awatar użytkownika
dela

Post autor: dela »

Dobra dobra mój czeski błąd, o 9 32 jesteśmy w Barwinku. jutro kupuję bilet grupowy do Krosna powrotny, wyjdzie 54 zł od osoby w obie strony. a co ciekawe, od 1 grudnia grupowy trzeba kupować z 2 tygodniowym wyprzedzeniem :D ale pani się usmiechnęła i w drodze wyjątku jutro mi sprzeda, wniosek też jest inny. pozdrawiam :)
edit: a o busy sie dowiem jutro
edit2 tylko że w tym wypadku ze pks z Barwinka leci godzine 15 minut to spowrotem bedziemy w Krośnie radośnie 2 godziny przed pociągiem, albo coś wymyśle albo będziemy gry towarzyskie uskuteczniać na dworcu ew. obiad jakiś.
Awatar użytkownika
Asia
Kontakt:

Post autor: Asia »

spoko, znajdzie się zapewne jakaś pizzeria :)
a żeby była jasność z tym PKSem- to ja jadę z Wrocka i nie mam innej sensownej opcji niż PKS, wcale Was nie namawiam do zmiany na autobus (żeby nie było, że sieję zamęt).
Awatar użytkownika
duh

Post autor: duh »

P I L N E
Potrzebuje danych do ubezpieczenia ( imię i nazwisko, adres zameldowania i PESEL) obywatela Piotra Błasiaka. Więc Piotrze, (i wszyscy jego znajomi ;-) ) proszę o pilny Kontakt. muszę jutro wykupić to ubezpieczenie, bo w piątek nie mam czasu. Muszę dostać te dane dziś najpóźniej jutro rano, jeśli nie to niestety ubezpieczenie nie obejmie jednej osoby...najlepiej na telefon, mój numer:888 526 511

pzdr
ODPOWIEDZ