Kursówka 7-8 listopada
Kursówka 7-8 listopada
Zapraszamy wszystkich kursantów (spełniających warunki: zaliczone manewry lub trasa kursancka na rajdzie, zaświadczenie od lekarza, wpłata pierwszej raty na kurs) na inauguracyjną kursówkę 7-8 listopada.
Poprowadzicie ją oczywiście Wy pod czujnym okiem państwa Litrowych.
Wybierzemy się w rejon, gdzie psy dolną częścią pleców szczekają, czyli tak jak lubimy, czyli w pasmo Leluchowskie w Beskidzie Sądeckim.
Planowane są dwa spotkania organizacyjne: 28 X i 4 XI po wykładach. Na pierwszym spotkaniu, które poprowadzi Karolina, rozdysponowane zostaną funkcje oraz tematy do zreferowania podczas wyjazdu.
Limit miejsc: 15.
Zapraszamy!!!
Karolina i Przemek
Poprowadzicie ją oczywiście Wy pod czujnym okiem państwa Litrowych.
Wybierzemy się w rejon, gdzie psy dolną częścią pleców szczekają, czyli tak jak lubimy, czyli w pasmo Leluchowskie w Beskidzie Sądeckim.
Planowane są dwa spotkania organizacyjne: 28 X i 4 XI po wykładach. Na pierwszym spotkaniu, które poprowadzi Karolina, rozdysponowane zostaną funkcje oraz tematy do zreferowania podczas wyjazdu.
Limit miejsc: 15.
Zapraszamy!!!
Karolina i Przemek
Kto nie ma brzucha ten kiepsko
A góry to do niczego są.
A góry to do niczego są.
Re: Kursówka 7-8 listopada
Witajcie,
zgodnie z obietnicą zamieszczam mini podsumowanko naszego wczorajszego spotkania:
ZADANIA DO WYKONANIA:
- jadłospis (z rozpisaniem na osoby + awaryjne zmniejszenie ilości) - Wojtek
- dojazd do Muszyny lub okolic, powrót z Krynicy (autobus + bus) - Basia
- sprzęt grupowy (kociołki, siekiera + niezbędnik) i apteczka - Gosia
- ubezpieczenie - Beata
- infrastruktura Beskidu Sądeckiego - Gosia 2
TEMATY TEORETYCZNE DO OPRACOWANIA:
- Beskid Sądecki - info ogólne, granice pasma, z czym graniczy od płn, płd, wsch, zach., ze szczególnym rzutem oka na Pasmo Leluchowskie - everybody!
- turystyka w regionie - narciarstwo, uzdrowiska, schroniska ze szczególnym uwzględnieniem Piwnicznej, Muszyny i Krynicy - Mirek
- Nikifor - kto zacz? - Basia
- osadnictwo w tym Łemkowie, kim byli/są, skąd się wzięli, po co tu przyszli, jak żyli, gdzie mieszkali, zasięg terytorialny - Beata
- Konfederacja Barska - Gosia
- religia greko-katolicka (w odniesieniu do Łemków + co to jest i z czego się składa ikonostas) - porównanie z religią katolicką i prawosławiem - Wojtek
- wies i cerkiew w Powroźniku - Gosia 2
- wieś i cerkiew w Dubnem - wakat
- wieś i cerkiew w Leluchowie - wakat
- wieś i cerkiew w Wojkowej - wakat
- geologi i hydrologia Beskidu Sądeckiego - Asia
- dla spóźnialskich coś się wymyśli
Tematy są do ogarnięcia na tyle, abyście mogli je zreferować, nie czytać! można się wspomagać mini ściągą
Dla osób, które chciałyby się zgłosić na kursówkę podaję kontakt do instruktorów:
Karolina Nowicka karolina.nowicka(at)gmail.com 509 801 255
Przemek Witrowy witrowy(at)gmail.com 506 514 105
zgodnie z obietnicą zamieszczam mini podsumowanko naszego wczorajszego spotkania:
ZADANIA DO WYKONANIA:
- jadłospis (z rozpisaniem na osoby + awaryjne zmniejszenie ilości) - Wojtek
- dojazd do Muszyny lub okolic, powrót z Krynicy (autobus + bus) - Basia
- sprzęt grupowy (kociołki, siekiera + niezbędnik) i apteczka - Gosia
- ubezpieczenie - Beata
- infrastruktura Beskidu Sądeckiego - Gosia 2
TEMATY TEORETYCZNE DO OPRACOWANIA:
- Beskid Sądecki - info ogólne, granice pasma, z czym graniczy od płn, płd, wsch, zach., ze szczególnym rzutem oka na Pasmo Leluchowskie - everybody!
- turystyka w regionie - narciarstwo, uzdrowiska, schroniska ze szczególnym uwzględnieniem Piwnicznej, Muszyny i Krynicy - Mirek
- Nikifor - kto zacz? - Basia
- osadnictwo w tym Łemkowie, kim byli/są, skąd się wzięli, po co tu przyszli, jak żyli, gdzie mieszkali, zasięg terytorialny - Beata
- Konfederacja Barska - Gosia
- religia greko-katolicka (w odniesieniu do Łemków + co to jest i z czego się składa ikonostas) - porównanie z religią katolicką i prawosławiem - Wojtek
- wies i cerkiew w Powroźniku - Gosia 2
- wieś i cerkiew w Dubnem - wakat
- wieś i cerkiew w Leluchowie - wakat
- wieś i cerkiew w Wojkowej - wakat
- geologi i hydrologia Beskidu Sądeckiego - Asia
- dla spóźnialskich coś się wymyśli
Tematy są do ogarnięcia na tyle, abyście mogli je zreferować, nie czytać! można się wspomagać mini ściągą
Dla osób, które chciałyby się zgłosić na kursówkę podaję kontakt do instruktorów:
Karolina Nowicka karolina.nowicka(at)gmail.com 509 801 255
Przemek Witrowy witrowy(at)gmail.com 506 514 105
- Basia Skompska
Wszystkie osoby wybierające się na kursówkę 7-8.listopada proszę o przyniesienie na środowy wykład 41 zł (studenci) lub 55 zł ( nie-studenci), ponieważ będę musiała kupić w czwartek rano bilety na autobus do Krynicy.
Pozdrawiam
Basia
Pozdrawiam
Basia
To ja podaję listę rzeczy indywidualnych, ale też grupowych. Do grupowych proszę się zgłaszać. Potrzebuję też informacji kto jedzie (ile będzie osób). Mój mail gosiencjaw@wp.pl
Lista sprzętu grupowego
• Siekiera
• Namioty trzy czteroosobowe(12 osób)
• Dwa garnki
• Dwie przykrywki
• Publiczna apteczka a w niej ( trzy bandaże elastyczne, dwa bandaże dziane, dwa opakowania dużych kompresów, rolka plastra, woda utleniona, nożyczki, apap, ibupron, aspiryna)
• Saperka
Sprzęt indywidualny:
• Polar,
• Kurtka przeciwdeszczowa,
• Karimata
• Ciepły śpiwór
• Buty skórzane za kostkę
• Stup tuty
• Nieprzemakalne spodnie (jak ktoś ma)
• Menażka
• Sztućce
• Nóż lub scyzoryk
• Leki indywidualnej potrzeby
• Czapka, szalik, rękawiczki
• Latarka
• Mapa i mapnik
• Kompas
• Termos
• Tabliczka czekolady
• Koc NRC
• Bielizna termiczna ( jak ktoś ma)
• Ciepłe spodnie ( nie jeansy)
• Zapałki zapakowane nieprzemakalnie
Lista sprzętu grupowego
• Siekiera
• Namioty trzy czteroosobowe(12 osób)
• Dwa garnki
• Dwie przykrywki
• Publiczna apteczka a w niej ( trzy bandaże elastyczne, dwa bandaże dziane, dwa opakowania dużych kompresów, rolka plastra, woda utleniona, nożyczki, apap, ibupron, aspiryna)
• Saperka
Sprzęt indywidualny:
• Polar,
• Kurtka przeciwdeszczowa,
• Karimata
• Ciepły śpiwór
• Buty skórzane za kostkę
• Stup tuty
• Nieprzemakalne spodnie (jak ktoś ma)
• Menażka
• Sztućce
• Nóż lub scyzoryk
• Leki indywidualnej potrzeby
• Czapka, szalik, rękawiczki
• Latarka
• Mapa i mapnik
• Kompas
• Termos
• Tabliczka czekolady
• Koc NRC
• Bielizna termiczna ( jak ktoś ma)
• Ciepłe spodnie ( nie jeansy)
• Zapałki zapakowane nieprzemakalnie
Choroba morska- mnie to nie rusza.
To ja tak na dzień dobry powieję chłodem.
Po pierwsze przypominam, że wszystkie osoby wybierające się na wyjazd muszą jutro uiścić pierwszą ratę za kurs oraz dostarczyć oświadczenie od lekarza. Są to warunki konieczne wzięcia udziału w kursówce. Tak samo jest z mapą i kompasem - każdy musi mieć własne, nie ma brania na spółkę. Jeśli chodzi o mapy, to polecamy 1:50000 Beskid Sądecki - wydawnictwo na C o nazwie jak urządzenie pokazujące północ;)
A poza tym to będziemy się świetnie bawić i będzie śliczna pogoda. Do zobaczenia jutro.
Po pierwsze przypominam, że wszystkie osoby wybierające się na wyjazd muszą jutro uiścić pierwszą ratę za kurs oraz dostarczyć oświadczenie od lekarza. Są to warunki konieczne wzięcia udziału w kursówce. Tak samo jest z mapą i kompasem - każdy musi mieć własne, nie ma brania na spółkę. Jeśli chodzi o mapy, to polecamy 1:50000 Beskid Sądecki - wydawnictwo na C o nazwie jak urządzenie pokazujące północ;)
A poza tym to będziemy się świetnie bawić i będzie śliczna pogoda. Do zobaczenia jutro.
Kto nie ma brzucha ten kiepsko
A góry to do niczego są.
A góry to do niczego są.
-
Gość
Witam, przepraszam, że robię to tak późno (choć z pewnej perspektywy wcześnie - patrz godzina nadania posta), ale przedstawiam poniżej, kto co ma wziąć do jedzenia na kursówkę:
Basia - mielonka (300g), ser żółty w kostce (300g), sól (min. 100g), serek do smarowania (100-125g)
Asia - makaron świderki 500g, szynka krojona paczkowana 100g, ogórek, starta bazylia (jedna torebka, tak z 40 g)
Mirek - makaron świderki 500g, szynka krojona paczkowana 100g, ogórek, serek do smarowania (100-125g)
Mikołaj - makaron świderki 500g, salami krojone paczkowane 100g, ogórek, czosnek w proszku (jedna torebka, ok 40g)
Beata - makaron świderki 500g, salami krojone paczkowane 100g, ogórek, starte oregano (jedna torebka, ok 40g)
Przemek - mielonka 300g, kukurydza puszkowana 350g, 2x spaghetti w proszku
Karolina - mielonka 300g, kukurydza puszkowana 350g, 2 x spaghetti w proszku
Gosia W. - "krakowska" krojona 100g, cukier 500g (możesz zabrać z domu w butelce), herbata (50 torebek), serek do smarowania (100-125g)
Gosia S. - kukurydza puszkowana 350g, serek do smarowania (100-125 g), "krakowska" krojona 100g
Ja - Mielonka 300g, ser żółty 300g, sól 100g, serek do smarowania (100-125 g), "musujące, dowadniająco-mineralizujące coś w pastylkach"
WSZYSCY: bochenek chleba, butelka wody mineralnej 1,5 l, 2 tabliczki czekolady, pasztet 100g, paczkę kabanosów, kiśle i zupki instant
Serdecznie wszystkich pozdrawiam w nadziei, że dotrze to do Was przed piątkiem i się obkupicie.
Wojtek Zając
Basia - mielonka (300g), ser żółty w kostce (300g), sól (min. 100g), serek do smarowania (100-125g)
Asia - makaron świderki 500g, szynka krojona paczkowana 100g, ogórek, starta bazylia (jedna torebka, tak z 40 g)
Mirek - makaron świderki 500g, szynka krojona paczkowana 100g, ogórek, serek do smarowania (100-125g)
Mikołaj - makaron świderki 500g, salami krojone paczkowane 100g, ogórek, czosnek w proszku (jedna torebka, ok 40g)
Beata - makaron świderki 500g, salami krojone paczkowane 100g, ogórek, starte oregano (jedna torebka, ok 40g)
Przemek - mielonka 300g, kukurydza puszkowana 350g, 2x spaghetti w proszku
Karolina - mielonka 300g, kukurydza puszkowana 350g, 2 x spaghetti w proszku
Gosia W. - "krakowska" krojona 100g, cukier 500g (możesz zabrać z domu w butelce), herbata (50 torebek), serek do smarowania (100-125g)
Gosia S. - kukurydza puszkowana 350g, serek do smarowania (100-125 g), "krakowska" krojona 100g
Ja - Mielonka 300g, ser żółty 300g, sól 100g, serek do smarowania (100-125 g), "musujące, dowadniająco-mineralizujące coś w pastylkach"
WSZYSCY: bochenek chleba, butelka wody mineralnej 1,5 l, 2 tabliczki czekolady, pasztet 100g, paczkę kabanosów, kiśle i zupki instant
Serdecznie wszystkich pozdrawiam w nadziei, że dotrze to do Was przed piątkiem i się obkupicie.
Wojtek Zając
- Basia Skompska
Przypominam, że spotykamy się o godzinie 20:50 na Dworcu PKS Warszawa Zachodnia, pod kasami. Bilety już mam, za busa (6zł) zapłacimy na miejscu.
Jeśli chodzi o powrót, to w Warszawie będziemy w poniedziałek o godzinie 4:28. Bilety powrotne będą kosztowały 41 zł (dla studentów) i 55 zł normalne. Weźcie teź ok.2 zł na auobus z Powroźnika do Krynicy.
Do zobaczenia jutro!
Basia
Jeśli chodzi o powrót, to w Warszawie będziemy w poniedziałek o godzinie 4:28. Bilety powrotne będą kosztowały 41 zł (dla studentów) i 55 zł normalne. Weźcie teź ok.2 zł na auobus z Powroźnika do Krynicy.
Do zobaczenia jutro!
Basia
Zajączek numer 1 do zajączków nr 2-9 
Moi parafianie!
Bardzo dziękuję za bardzo udany wyjazd. Mam nadzieję, że pierwsza kursówka zachęciła Was do dalszych wojaży z SKG, a przede wszystkim pokazała o co w kursie kaman...
Dzięki za zajączki, aramsamsam, statki z bananami, granaty i atomy, szczególnie te z lewej, czołgi i zwierzyniec nad Dubnem! A przede wszystkim za zaangażowanie i ciągłą rozkminkę dlaczego jesteśmy gdzie jesteśmy!
Kursówkowanie z Wami to czysta przyjemność!
Moi parafianie!
Bardzo dziękuję za bardzo udany wyjazd. Mam nadzieję, że pierwsza kursówka zachęciła Was do dalszych wojaży z SKG, a przede wszystkim pokazała o co w kursie kaman...
Dzięki za zajączki, aramsamsam, statki z bananami, granaty i atomy, szczególnie te z lewej, czołgi i zwierzyniec nad Dubnem! A przede wszystkim za zaangażowanie i ciągłą rozkminkę dlaczego jesteśmy gdzie jesteśmy!
Kursówkowanie z Wami to czysta przyjemność!
- Basia Skompska
Szanowna Grupo 
Oto zdjęcia z naszej pierwszej kursówki. Zapraszam
http://picasaweb.google.pl/basia.skomps ... directlink
Basia
Oto zdjęcia z naszej pierwszej kursówki. Zapraszam
http://picasaweb.google.pl/basia.skomps ... directlink
Basia
Dziwnie mało śniegu...
Bo go nie było 
Zajączek nr 4 do pozostałych zajączków:
Witam wszystkich! Pragnę Wam serdecznie podziękować za świetnie spędzony czas w doborowym towarzystwie. Wydaje mi się, że złapałem bakcyla i z przyjemnością będę kontynuował kurs.
Składam gorące podziękowania Basi i Mirkowi za publikację zdjęć. Chyba najbardziej podobają mi się zdjęcia z Zajączków, na których wyglądamy - jak by to ująć, by nikogo nie urazić - "specyficznie"
A na filmiku z "statkami" wydaje mi się, że nasza choreografia wygląda, jakbyśmy urządzali ją po kilku "głębszych"
.
Szczególne podziękowania dla Karusi, vel "W.U.I.", za Golluma przy ognisku, ślimaczki i w ogóle za poświęcony nam czas i uwagę, a także cenne uwagi na przyszłość. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam, i mam nadzieję, że zobaczymy się na następnych kursówkach!!!
Witam wszystkich! Pragnę Wam serdecznie podziękować za świetnie spędzony czas w doborowym towarzystwie. Wydaje mi się, że złapałem bakcyla i z przyjemnością będę kontynuował kurs.
Składam gorące podziękowania Basi i Mirkowi za publikację zdjęć. Chyba najbardziej podobają mi się zdjęcia z Zajączków, na których wyglądamy - jak by to ująć, by nikogo nie urazić - "specyficznie"
Szczególne podziękowania dla Karusi, vel "W.U.I.", za Golluma przy ognisku, ślimaczki i w ogóle za poświęcony nam czas i uwagę, a także cenne uwagi na przyszłość. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam, i mam nadzieję, że zobaczymy się na następnych kursówkach!!!
"W takim razie proszę mi oddać moją należność."
- gałka muszkatołowa
Czołem!
Przedstawiam swoją wersję wydarzeń
http://picasaweb.google.pl/b.charycka/BeskidSadecki#
Do następnego wyjazdu!
beata
Przedstawiam swoją wersję wydarzeń
http://picasaweb.google.pl/b.charycka/BeskidSadecki#
Do następnego wyjazdu!
beata